Slimme aanvoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht is geen overbodige luxe meer. Bij Ventivak kun je terecht voor een ventilatiesysteem C+ of een ventilatiesysteem van het type D.

Voordelen van een goed ventilatiesysteem

  • Een goede ventilatie zorgt voor zuurstof in je woning. En voldoende zuurstof is belangrijk om te functioneren.
  • In een huis wordt heel wat water en vocht geproduceerd. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, en op die manier soms zelfs tot gezondheidsproblemen. Met een goede ventilatie kan dit vocht ontsnappen.
  • Last van hinderlijke geuren of schadelijke stoffen in huis? Met een goede ventilatie is dit snel verholpen.
Ventilatiesysteem c

Ventilatiesysteem C+


Bij dit ventilatiesysteem wordt de verse lucht aangevoerd door raamroosters in de droge ruimtes. Deze raamroosters worden door de raamproducent voorzien. De luchtafvoer in de natte ruimtes, zoals de badkamer, gebeurt vraaggestuurd door CO2, vocht en VOC-sensoren. Iedere ruimte kan dus individueel geventileerd worden.

De eigenschappen van een ventilatiesysteem type C+

  • Het ventilatiesysteem C+ is zeer onderhoudsvriendelijk doordat hier geen filters inzitten.
  • Het zorgt bovendien voor een verlaagd E-peil van de woning, omdat het enkel systeem enkel ventileert wanneer en waar het nodig is.
  • Omdat het ventilatiesysteem van het type C+ enkel binnenlucht afvoert, is het systeem niet voorzien van filters en is het dus zeer onderhoudsvriendelijk.

Een ventilatiesysteem van het type C+ gaat de lucht in de natte ruimtes van een woning via een ventilator, afvoeren. Dit gebeurt op een vraaggestuurde manier, per individuele ruimte. Hierbij detecteren sensoren een verhoging van het vochtpercentage, van het CO2 gehalte in de lucht of van het VOC-gehalte. Enkel in die ruimte, waar dit gemeten wordt, zal het ventilatiedebiet tijdelijk verhogen, tot de toestand zich weer normaliseert.

Verse buitenlucht wordt dan toegevoerd via roosters in de ramen van de leefruimtes (woon- en eetkamer, bureau en slaapkamers). Deze roosters worden door de buitenschrijnwerker geleverd en geplaatst.

ventilatiesysteem c - ventilatiesysteem d

Ventilatiesysteem D


Bij het ventilatiesysteem type D wordt de verse lucht vraaggestuurd mechanisch in de droge ruimtes ingeblazen via ventilatieroosters in het plafond of de muur. De Luchtafvoer gebeurt ook mechanisch in de natte ruimtes. Door de warmtewisselaar in het toestel zal de afgevoerde lucht warmte afgeven aan de verse buitenlucht waardoor de warmte van de binnenlucht zal gerecupereerd worden.

Bij een ventilatiesysteem van het type D, met warmterecuperatie, wordt de binnenlucht in de “natte ruimtes” mechanisch afgevoerd en toegevoerd in de leefruimtes. Dit gebeurt via ventilatieroosters in het plafond of in de muren. Deze roosters kunnen ook in de vloer, het plafond of in de muren ingewerkt zijn. Hier kan ook een ventilatie-unit geplaatst worden. Ook hier verhoogt een vochtsensor, en optioneel een CO2- en VOC-sensor het debiet van de luchtafvoer en -toevoer.

Bij een ventilatiesysteem van het type D verhoogt de warmte van de afgevoerde lucht de temperatuur van de toegevoerde lucht de ruimte tijdens de koudere periode van het jaar. Dit beperkt het warmteverlies dat ontstaat door de ventilatie van de woning tijdens de koudere periodes. Dit brengt dan uiteraard ook een verlaging van het E-peil van de woning met zich mee.

Waarom ventilatie installeren?

De woning van vandaag wordt terecht goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt om de energiekosten te beperken. De aanvoer van verse lucht is uiterst belangrijk om een gezond leef- en werkklimaat te maken. Een ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van de gebruikte lucht op een gecontroleerde manier. Het E-peil van je woning zal je dankbaar zijn.

Overtuigd van onze ventilatiesystemen C+ en D?

Wil je meer weten of ben je overtuigd van deze energiezuinige oplossingen? Vraag eenvoudig en snel een vrijblijvende offerte aan bij Ventivak.

Offerte aanvragen